Followers

Thursday, November 7, 2013

PUDING ROTI BUTTERSCOTH GARDENIA MAMAJAY

( Rujukkan dan ubah suai dari resipi Cik Mat Gebu - terima kaseh Cik Mat di atas resipi yang sedap ini )


BAHAN UNTUK PUDING

1 buku roti butterscoth gardenia ( potong 3 segi )
2 cawan susu segar ( susu cair pun boleh )*
2 biji telur*
2 sudu besar gula caster*
1 sudu kecil esen vanila*
50 gm mentega ( cair dan sejukkan )*
sedikit mentega ( potong dadu )
2 genggam kismis hitam
2 genggam badam hiris

SOS KASTAD

2 susu segar ( susu cair pun boleh )
1/2 cawan air
2 sudu besar gula caster
1 1/2 sudu besar tepung kastad
1 sudu kecil esen vanila

UNTUK MEMBUAT PUDING

Satukan bahan bertanda * dan kacau rata dengan pemukul telur ( whisk ). Ketepikan.
Lenser loyang berukuran 26 cm dengan mentega.
Susun roti memenuhi loyang. Tabur 1 genggam kismis dan 1 genggam badam hiris.
Letak sedikit mentega dadu.
Tuang separuh dari adunan susu segar tadi menutupi permukaan roti.
Susun lagi sebahagian roti sehingga habis menutupi bahagian roti yang pertama tadi.
Tabur lagi baki kismis dan badam hiris sehingga habis.
Letak sedikit lagi mentega dadu.
Tuang lagi baki adunan susu segar sehingga habis meresapi permukaan roti.
Bakar pada suhu 180' C selama 30 minit. Bila sudah masak, sejukkan.


UNTUK SOS KASTAD

Satukan semua bahan2 untuk membuat sos kastad.
Kacau dengan pemukul telur ( whisk ) sehingga sebati.
Masak dengan api sederhana sehingga kepekatan yang di kehendaki.
Tidak terlalu pekat dan tidak pula terlalu cair.
Sejukkan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails