Followers

Saturday, August 24, 2013

SUP EKOR MAMAJAY

1/2 kilo ekor lembu ( beli dah siap di potong )
1 paket rempah sup adabi ( campur 1 cawan air )
3 ulas bawang kecil ( mayang )*
3 ulas bawang putih ( mayang )*
2" halia ( mayang )*
1 batang kulit kayu manis*
3 kuntum bunga lawang*
5 biji buah pelaga*
7 kuntum bunga cengkih*
3 batang serai ( di titik )*
1 kuib ayam knorr
1 1/2 sudu kecil garam
sedikit ajinomoto  ( jika suka )
3 sudu kecil serbuk lada hitam ( ikut kepedasan sendiri )
1/4 cawan minyak masak ( untuk menumis )

Mama rebus ekor tu dengan 4 cawan air di dalam  periok bertekanan tinggi sehingga empok.
Dalam periok biasa panaskan minyak, tumis bahan2 bertanda * sehingga wangi.
Masukkan rempah sup yang telah di bancuh tadi, masak sehingga pecah minyak.
Masukkan ekor yang di rebus tadi dengan airnya sekali.Masukkan kesemua bahan2.
Masak sehingga mendidih.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails