Followers

Thursday, July 14, 2011

Nasi Briani Udang


8 ekor udang besar
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
Gaul sebati kemudian di goreng jangan terlalu masak. ketepikan
1 labu bawang besar ( di mayang )*
3 ulas bawang putih ( di mayang )*
1 " halis 9 di mayang halus )*
1 batang kulit kayu manis*
3 kuntuk bunga lawang*
7 kuntum buinga cengkih*
5 biji buah pelaga*
1 sudu besar planta
1 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak ( lebihan goreng udang pun bolih )
1 sudu besar rempah briani
6 cawan ricecooker beras ( mama guna beras biasa je )
1 pokok kecil daun sup
1 cawan susu cair
1100 ml air
Beras di basuh dan toskan.
Panaskan periok dan masukkan planta, minyak sapi dan minyak lebihan goreng udang.
Bila dah cair masukkan bahan2 bertanda * dan tumis sehingga wangi dan sedikit garing.
Masukkan rempah briani dan masak sehingga pecah minyak.
Masukkan air dan susu cair serta beras dan daun sup, masak seperti nasi biasa sampai kering airnya.
Setelah itu gali nasi tadi dan masukkan udang yang telah di goreng tadi.
Tutup semula udang2 tadi dengan nasi.
Biarkan sehingga nasi masak.

6 comments:

  1. assalamualaikum mama....sedapnya udang tu....meriah betol...

    ReplyDelete
  2. a'kum mama...sedapnya..suka makan briani...ada udang lak tu....best nih....:)

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum mama..sy belajar di luar negara,teringin sgt2 nak makan ayam masak merah..boleh bagi resepi,kalau boleh yg senang tp sedap..he he...terima kasih..

    ReplyDelete
  4. wa'alaikummussallam semua..memang besar udang tu puas hati betul memakannya tapi pastu puas hati juga le menggaru mata..mama mudah kena gatal2 mata..

    athiqi..mama ingatkan dah masukkan resipi tu rupanya belum ek..nanti lah mama buat semula..

    ReplyDelete
  5. ok dah bolih di cuba..dan beri komen..kalau kurang rasa,kena pinjam tangan mama lah agaknya..hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails