Followers

Monday, October 24, 2011

Bingka Minyak Sapi


Asyik dok baca ada resipi kuih bakar ni menggunakan minyak sapi.
Dengan menggunakan resipi sendiri cuma di gantikan planta dengan minyak sapi.
Teringin pulak nak rasa kelainannya..sedap dan lemak..

3 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula
5 cawan santan ( 1 biji kelapa )
5 helai daun pandan ( kisar sekali dengan kelapa )
1 sudu kecil pewarna hijau
5 biji telur ( paling kurang pun 3 biji )
2 sudu besar minyak sapi

Dalam pengisar masukkan telur + gula + sedikit santan dan sedikit tepung.
Kisar sehingga sebati. Kisar bakinya sedikit demi sedikit sehingga habis.
Cara begini membuatkan bahagian atas kuih lembut.
Sapu loyang bingka dengan sedikit minyak.
Bakar dengan menggunakan api atas dan bawah.
Selama 1 jam ( ikut putaran pada oven..putar masa dia sampai habis )
pada suhu 180 - 200 'C.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails