Followers

Thursday, January 17, 2013

Sambal tumis Petai Mamajay


3 papan petai ( ambil isinya je )
250 gm udang sederhana besar ( ikut le nak buang kulit ke tak )
1 biji bawang besar ( sederhana besar )*
1  ulas bawang putih*
1/2 ' halia*
5 biji lada kering ( ikut kepedasan sendiri )*
1 sudu kecil sunquick oren
1 sudu besar sos tomato
1/2  sudu kecil garam
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil gula
1/4 cawam minyak masak
3 keping tauhu ( potong 4 dan di goreng sederhana garing )

Tumbuk bahan2 bertanda* sehingga lumat.
Panaskan minyak masak dan tumis bahan2 yang di tumbuk tadi sehingga garing.
Masukkan air, udang dan petai. Masak sebentar sehingga petai lembut.
Masukkan kesemua bahan2, kacau2 sebentar sehingga sedikit pekat.
Tutup api..



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails