( dari dapurmamajay )
Ubah suai sikit je..mana yang patut bagi menyenangkan proses membuatnya..
Terima kasih tuan punya resipi..Spicejourney..
Bahan-Bahan
3 sudu besar tepung hongkong
3 susu besar tepung naik sendiri ( mama guna bluekey )
2 sudu besar tepung ubi ( tak taruk pun )
2 sudu besar tepung pulut ( mama tambah sendiri )
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kentang
2 sudu besar tepung superfine ( mama gantikan dengan tepung gandum )
2 sudu besar gula aising
2 biji telur ( buang tali pusatnya )
1 cawan susu cair / segar
1 sudu kecil garam
3 sudu besar mentega ( di cairkan )
2 cawan air
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil pewarna kuning
300 gm non dairy whipping cream - pukul sehingga kental
Isi durian secukupnya - di lecek halus
Satukan kesemua bahan2 dan kacau sebati dengan menggunakan pemukul telur ( whisker )
Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Keluarkan dan kacau rata.
Panaskan non-stick menggunakan api paling pelahan.
Masukkan sesenduk kecil adunan dan dadarkan sehingga bahagian atasnya masak.
Tak perlu di tebalikkan.Ulangi sehingga habis dan sejukkan.
Ambil sekeping crepe taditerbalikkan bahagian licin di sebelah bawah.
Isi 1 sudu besar cream kemudian di ikuti dengan satu sudu besar isi durian kemudian satu sudu besar cream.
Lipat kiri kanan kemudian bahagian atas dan bawah..lipat kasi cantik2 gitu.
Isi dalam papercup yang besar dan masukkan kedalam bekas yang bersesuaian,,
Sejukkan dalam peti sejuk sebelum di makan..
No comments:
Post a Comment