( dari dapurmamajay )
Resipi : DayangJack@Dapurku Sayang
Resipi Cubaan : myResepi : mamaJay..terima kasih Dayang..
Bahan2 :
10 biji telur gred A
2 buku ( 450 gm ) mentega berkualiti tinggi ( Golden Churn, Anchor, SCS...mama guna SCS )
3/4 cawan gula halus ( kastor )
2 cawan nestum ( di kisar halus )
1 cawan serbuk badam
1 cawan horlicks
1 cawan tepung hongkong / gandum
2 sudu kecil esen vanila
1 botol perisa pandan ( mama guna star brand 25 ml )
1 botol pewarna hijau ( mama guna star brand 25 ml )
1 cawan susu pekat manis
Loyang berukuran empatsegi 8" x 8 " atau 26 cm bulat
Cara2 :
Sediakan kukusan dan didihkan air, 3/4 paras kukusan ( kukusan mama bersaiz 34 in ).
Gris loyang dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung.
Alas loyang dengan kertas minyak.
Dengan kelajuan maksima pukul mentega, gula halus dan esen vanila sehingga kembang dan berkrim.
Dengan kelajuan pelahan masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga habis sambail terus memukul.
Masukkan susu pekat manis dan pes pandan dan pewarna hijau pukul lagi sehingga sebati.
Dengan kelajuan pelahan masukkan tepung sedikit demi sedikit berselangseli dengan serbuk badam, horlick dan nestum.
( mama satukan kesemua sekali )
Tutup mixer dan gaul dengan senduk kayu mana2 tepung yang belum sebati.
Tuang adunan kedalam loyang dan tutup dengan aluminium foil.
Sapu terlebih aluminium foil dengan sedikit mentega supaya bahagian permukaan kek tidak melekat padanya.
Kukus selama 4 jam ( tambah air panas jika air tidak mencukupi ).
Setelah masak sejukkan dahulu sebelum di potong..
No comments:
Post a Comment