Bagi memerap ayam, daging, pelanduk, udang, sotong dan sebagainya
( mama perap empat ekor pelanduk )
9 biji bawang besar ( sederhana besar )
1 labu bawang putih
150 mgm halia
12 batang serai
2 cawan air
1 cawan cili boh
1/2 cawan kicap manis ( cap kipas udang )
1/2 cawan sos black paper ( jenama life )
1/2 cawan sos bbq ( jenama life )
3 sudu besar gula
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar garam halus
Semua bahan2 di atas di kisar sehingga halus dan lumurkan kepada bahan2 yang hendak di bakar.
Perap sekurang2nya 1 jam, lagi lama lagi sedap.

( mama perap empat ekor pelanduk )
9 biji bawang besar ( sederhana besar )
1 labu bawang putih
150 mgm halia
12 batang serai
2 cawan air
1 cawan cili boh
1/2 cawan kicap manis ( cap kipas udang )
1/2 cawan sos black paper ( jenama life )
1/2 cawan sos bbq ( jenama life )
3 sudu besar gula
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar garam halus
Semua bahan2 di atas di kisar sehingga halus dan lumurkan kepada bahan2 yang hendak di bakar.
Perap sekurang2nya 1 jam, lagi lama lagi sedap.
terima kasih resepi ni.. bantu saya perap express = )
ReplyDeletebanyak nya bahan ada tak resepi perapan yg simple je..
ReplyDeletewow pelanduk! sedap eh
ReplyDelete