( dari dapurmamajay )
Pulut hitam ni terdapat dua jenis..satu berwarna hitam berkilat ( sebenarnya kalenya unggu kehitaman tapi kenapa di panggil pulut hitam ek? )
dan yang satu lagi warnanya tak berseri macam beras biasa je..warna unggunya agak pucat..
Beras yang berkilat tu sangat sedap bila di jadikab bubur...susah nak dapat kecuali di sebelah sempadan siam seperti di Kelantan dan Kedah..yang mama masak
ni beras pulut biasa tu..yang mudah di dapati di mana2 kedai runcit..
Dari dapur Mamajay:
1 1/2 cawan beras pulut hitam
5 cawan santan ( dari 1 biji kelapa )
1 1/4 cawan gula pasir
1 keping gula kerek
3 helai daun pandan ( di carik dan di simpul )
segenggam beras pulut biasa ( bertujuan untuk memekatkan kuah )
secubit garam
Basuh beras kemudian di rebus sehingga lembut dengan air yang mencukupi (lupa nak sukat tadi )
Bila dah lembut dan airnya agak kering, masukkan santan, gula, gula kerek dan secubit garam juga daun pandan.
Masak sehingga mendidih..tutup api dan sejukkan.
Juga jika rajin semasa menghidangkan bubur tersebut tuangkan sedikit pati santan di atasnya.
( Mama tak buat pun..)
No comments:
Post a Comment