Followers

Thursday, December 30, 2010

Pau Goreng Berinti Sardin


1 kg tepung gandum
1 paket mauripan ( yis )
3 cawan air suam
1sudu kecil garam
2 sudu kecil gula
1 biji telur*
1 sudu makan planta*
1 sudu makan lelemak sayuran*
2 sudu makan susu pekat manis*
2 sudu makan minyak masak
Minyak secukupnya untuk mengoreng


INTI

1 tin besar sardin ( di lecek hancur )
2 labu bawang besar ( di potong dadu )
cili padi ( ikut kepedasan ) di hiris halus
1/2 sudu kecil garam
sedikit ajinomoto jika suka )
1 sudu makan air limau nipis
satu pokok daun sup/bawang

Buat inti terlebih dahulu.
Satukan kesemua bahan2 di dalam kuali kecuali daun bawang dan daun sup.
Kacau sehingga tidak kelihatan airnya lagi.
Masukkan daun sup/bawang. Kacau sebentar dan tutup api.
Sejukkan.

( Bolih di pelbagaikan intinya..seperti inti kelapa, kaya, kacang merah dan lain2..juga jadikan burger malaysia..sambal bilis dan timun..)


DOH PAU



Satukan tepung dengan bahan2 bertanda* ramas sehingga menjadi seperti serbuk roti.
Ambil 1 1/2 air suam, masukkan gula dan garam serta yis, kacau dan biarkan sebentar sehingga yis kelihatan naik.
Masukkan yis kedalam tepung dan baki air, uli sehingga menjadi doh.
Masukkan minyak dan uli lagi sehingga sebati.
Bahagi dua aduna dan hempas setiap aduna selama 41 kali.
Apabila doh dah terasa lembut tutup daoh dan rehatkan sebentar.
Ambil sedikit doh, bulat2kan dan tekan bagi leper, isi inti, buat seperti membuat pau biasa.
Buat sehingga habis. Panaskan minyak, jangan terlalu panas..masukkan pau secukupnya dan goreng
sehingga masak dengan senantiasa membalik2kannya. Apabila dah berwarna keperangan bolih di angkat. Api sederhana besar.

(ADUNAN SAMA BAGI MEMBUAT DONAT )

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails