Followers

Tuesday, December 28, 2010

Lengat Pisang


1 sisir pisang ( dalam 15 biji )
3 1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1 cawan air gula merah ( di ambil dari 1/2 kg gula merah + 2 cawan air - di masak )
1 cawan santan pekat
1/2 sudu kecil garam
Daun pisang buat alas loyang ( jika ada )


Lecek pisang jangan terlalu halus, biar ada nampak ketulan2 kecil pisang tu..
Satukan kesemua bahan2 dan kacau hingga sebati.
Lapik loyang berukuran 30 cm dengan daun pisang.
Tuang adunan tadi kukus selama 30 minit.
Buka penutup kukusan dan biarkan sebentar selama 5 minit sehingga wap di permukaan kuih kering.
jika masih ada kesan wap, lap dengan tisu.
Tutup api dan sejukkan..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails