Followers

Sunday, December 26, 2010

Jem Nenas Mama


Bahan-bahan ( utk 2 adunan tat gulung )

  • 2 biji nenas
  • 1 cawan gula
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 sudu makan gula batu (kalau suka)
  • 3 helai agar2 ( jika tak ada tak apa )
  • 1 sudu teh perwarna kuning

Cara-cara

  1. Nenas di buang kulit dan di bersihkan.
  2. Nenas di sagat.Kemudian ditapis menggunakan penapis santan. Biarkan sebentar sehingga airnya keluar.
  3. Masukan nenas tadi kedalam kuali, masak sebentar sehingga airnya agak kering sedikit kemudian masukan semua bahan.
  4. Sentiasa mengacau dengan api pelahan sehingga pekat dan berubah warna.
  5. Apabila adunan jem dah nampak tak melekat di kuali dan bolih menjadi bulat dan tak melekat di tangan maka bolih di tutup apinya..
  6. Sejukan..simpan dalam peti. Bolih lah di guna kan bila2 perlu..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails