Followers

Thursday, December 30, 2010

Apam Beras

500 gm tepung beras cap bunga teratai

3 1/2 cawan air

1 cawan gula

1/2 cawan tapai nasi

3 bungkus eno

kelapa parut putih + garam



Tapai + air +gula di kisar halus.

Masukkan tepung dan di kacau rata.

Bahagikan kepada tiga bahagian.

Kalau nak pewarna bolih di taruk mengikut warna kesukaan.

Panaskan kukusan. Sapu acuan dengan sedikit minyak.

Ambil satu bahagian daripada adunan tadi dan masukka sebungkus eno.

Tuang adunan kedalam loyang dan kukus selama 20 minit.

Setiap adunan apabila nak mengukus baru masukkan eno.

Makan apam bersama kelapa parut.





CARA MEMBUAT TAPAI NASI



6 cawan nasi + seketul ragi. Gaul rata dan peram selama dua malam sebelum di gunakan.

Bakinya bolih di simpan di dalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails