( sumber internet ..try MASAK..)
Ikut le ikan apa yang nak di gunakan asalkan ikan tu punya banyak isi.
Untuk resipi ini mama guna ikan jemuduk/mayok je..
Sosnya juga bolih di pelbagaikan..sama ada nak buat sweet sour atau sos lemon..
Bahan Untuk Ikan
2 keping isi ikan jemuduk ( berat lebih kurang 1 kilo )
2 1/2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air ( kalau masih pekat tambah sikit lagi air )
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
minyak secukupnya untuk mengoreng
sedikit lagi tepung untuk salut pada isi ikan.
Ikan tu kalau panjang potong le ikut suka nak besar mana.
Bahagian kulitnya di buang.
Satukan tepung + air + baking powder +garam.
Panaskan minyak dalam kuali.
Kacau sehingga sebati. Gaul isi ikan kedalam tepung kemudian celup kedalam adunan tadi.
Kemudian masukkan kembali kedalam tepung, gaul rata.
Celup kembali kedalam adunan kemudian terus lah di goreng sehingga masak.
Garing dan keemasan.
Sos Masam Manis
1 biji bawang besar ( mayang separuh bulat ) *
1 biji lada merah ( mayang serong ) *
1 ulas bawang putih ( di cincang / mayang ) *
1 " halia ( di mayang halus ) *
1 sudu besar sunquick oren
3 sudu besar sos tomato maggie
3 sudu besar sos cili maggie
1 cawan air
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1/4 cawan minyak masak
1 biji tomato ( di potong dadu
1/2 batang mentimun ( potong halus memanjang )
1/ batang karet ( di potong halus memanjang )
Panaskan minyak kemudian tumis bahan2 bertanda * sehingga wangi.
Kemudian masukkan kedua2 sos dan sunquick. Kacau rata.
Masukkan air dan kesemua bahan2.
Kacau7 sehingga sebati dan sedikit pekat.
Masukkan isi ikan tadi dan kacau rata. Tutup api.
Sos Lemon
1 cawan susu segar
1 biji lemon ( ambil jusnya )
1/2 sudu kecil parutan kulit lemon
1 ulas bawang putih ( di cincang )
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil gula perang ( bolih tambah jika perlu )
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit minyak masak
Tumis bawang putih dengan sedikit minyak sehingga wangi.
Masukkan susu segar, parutan kulit lemon dan jusnya.
Kacau rata dan biarkan mendidih.
Masukkan garam dan serbuk lada hitam.
Pelahankan api, masukkan pula gula perang.
Kacau rata dan biarkan mereneh sebentar.
Masukkan mentega dan kacau sehingga mentega cair. Tutup api.
Curah sos ke atas isi ikan tadi.
Ikut le ikan apa yang nak di gunakan asalkan ikan tu punya banyak isi.
Untuk resipi ini mama guna ikan jemuduk/mayok je..
Sosnya juga bolih di pelbagaikan..sama ada nak buat sweet sour atau sos lemon..
Bahan Untuk Ikan
2 keping isi ikan jemuduk ( berat lebih kurang 1 kilo )
2 1/2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air ( kalau masih pekat tambah sikit lagi air )
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
minyak secukupnya untuk mengoreng
sedikit lagi tepung untuk salut pada isi ikan.
Ikan tu kalau panjang potong le ikut suka nak besar mana.
Bahagian kulitnya di buang.
Satukan tepung + air + baking powder +garam.
Panaskan minyak dalam kuali.
Kacau sehingga sebati. Gaul isi ikan kedalam tepung kemudian celup kedalam adunan tadi.
Kemudian masukkan kembali kedalam tepung, gaul rata.
Celup kembali kedalam adunan kemudian terus lah di goreng sehingga masak.
Garing dan keemasan.
Sos Masam Manis
1 biji bawang besar ( mayang separuh bulat ) *
1 biji lada merah ( mayang serong ) *
1 ulas bawang putih ( di cincang / mayang ) *
1 " halia ( di mayang halus ) *
1 sudu besar sunquick oren
3 sudu besar sos tomato maggie
3 sudu besar sos cili maggie
1 cawan air
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1/4 cawan minyak masak
1 biji tomato ( di potong dadu
1/2 batang mentimun ( potong halus memanjang )
1/ batang karet ( di potong halus memanjang )
Panaskan minyak kemudian tumis bahan2 bertanda * sehingga wangi.
Kemudian masukkan kedua2 sos dan sunquick. Kacau rata.
Masukkan air dan kesemua bahan2.
Kacau7 sehingga sebati dan sedikit pekat.
Masukkan isi ikan tadi dan kacau rata. Tutup api.
Sos Lemon
1 cawan susu segar
1 biji lemon ( ambil jusnya )
1/2 sudu kecil parutan kulit lemon
1 ulas bawang putih ( di cincang )
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil gula perang ( bolih tambah jika perlu )
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit minyak masak
Tumis bawang putih dengan sedikit minyak sehingga wangi.
Masukkan susu segar, parutan kulit lemon dan jusnya.
Kacau rata dan biarkan mendidih.
Masukkan garam dan serbuk lada hitam.
Pelahankan api, masukkan pula gula perang.
Kacau rata dan biarkan mereneh sebentar.
Masukkan mentega dan kacau sehingga mentega cair. Tutup api.
Curah sos ke atas isi ikan tadi.
No comments:
Post a Comment