Followers
Monday, October 24, 2011
Ikan Celup Tepung Lagi
10 ekor ikan kembung
1 1/2 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
1 cawan air ( dari peti sejuk )
1 sudu besar tepung kastad
1 biji telur
1 sudu kecil garam
1 1/2 sudu kecil gula ( sudu KFC )
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil knorr pasti sedap
1 sudu kecil serbuk lada hitam
minyak secukupnya untuk mengoreng
Ikan yang telah di siang dan di bersihkan serta di kelar satu garisan.
Satukan kesemua bahan2 dan kacau sehingga sebati.
Panaskan minyak..celup ikan di dalam adunan tadi dan goreng sehingga masak.
Makan panas sambil di cicah dengan sos cili thai..
Nak sedap lagi perap dulu sebentart ikan tu di dalam adunan tepung tu..
Labels:
tepung
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam mama...menarik ni mama..nanti nak cuba lah..:)
ReplyDeleteWa'alaikummussallam..amboiii..lama tak dengar berita..hujan2 gini dok ratah ikan celup tepung memang sedap..tapi kat sini musim2 gini banyak ikan besar2 spt jemuduk, kerapu, ebek dan lain2..memang sesuai le bagi kaki pancing..
ReplyDelete