Kek Pisang 3
Bahan-bahan ( Loyang 26 cm )
- 2 1/2 cawan tepong gandum
- 1 1/4 cawan gula caster ( gula pasir halus )
- 1 1/4 cawan planta
- 5 biji pisang berangan
- 1 sudu kecil esen pisang
- 1 sudu kecil soda bicabanate
- 5 biji telor
- 2 sudu makan susu pekat manis
- 1 susu makan air limau nipis
Cara-cara
- Ayak tepong bersama serbuk penaik dan ketepikan.
- Pukul planta bersama gula sehingga sebati kemudian masukkan telor satu persatu. Pukul lagi sehingga sebati.
- Masukkan susu pekat manis. Gaul sehingga sebati. Masukkan pula pisang yang telah dilecek berserta esen pisang dan air limau nipis. Pukul pelahan-lahan sehingga rata.
- Dengan mengunakan senduk kayu, gaul rata tepong yang telah di ayak bersama serbuk penaik tadi, sedikit demi sedikit sehingga habis.
- Panaskan oven pada suhu 180' C
- Masukkan adunan kedalam acuan berukuran 26 cm, bakar kek selama 1 jam atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment