Followers

Saturday, August 13, 2011

Kek Pisang 3


Bahan-bahan ( Loyang 26 cm )

  • 2 1/2 cawan tepong gandum
  • 1 1/4 cawan gula caster ( gula pasir halus )
  • 1 1/4 cawan planta
  • 5 biji pisang berangan
  • 1 sudu kecil esen pisang
  • 1 sudu kecil soda bicabanate
  • 5 biji telor
  • 2 sudu makan susu pekat manis
  • 1 susu makan air limau nipis

Cara-cara

  1. Ayak tepong bersama serbuk penaik dan ketepikan.
  2. Pukul planta bersama gula sehingga sebati kemudian masukkan telor satu persatu. Pukul lagi sehingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat manis. Gaul sehingga sebati. Masukkan pula pisang yang telah dilecek berserta esen pisang dan air limau nipis. Pukul pelahan-lahan sehingga rata.
  4. Dengan mengunakan senduk kayu, gaul rata tepong yang telah di ayak bersama serbuk penaik tadi, sedikit demi sedikit sehingga habis.
  5. Panaskan oven pada suhu 180' C
  6. Masukkan adunan kedalam acuan berukuran 26 cm, bakar kek selama 1 jam atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails