Kek Coffee Princess
Bahan-bahan ( Loyang 10 x 10 in )
- Bahan A
- 20 biji telor (sejukkan dlm peti sejuk )
- ( 16 biji ambil bahagian kuning sahaja dan 4 biji ambil putih sahaja )
- 250 gm gula caster
- 1 oz air sejuk dr peti sejuk ( 5 sudu besar )
- 125 gm tepong gandum
- 1 sudu makan ovallete
- 1 sudu teh baking powder
- Bahan B
- 250 gm mentega
- 4 sudu makan susu pekat manis
- 2 sudu makan coffee oil
- Sedikit pewarna merah
Cara-cara
- Pukul bahan A hingga pekat dan sebati. Ketepikan.
- Satukan bahan B, kacau rata sehingga sebati.
- Satukan kedua2 adunan A dan B. gaul sehingga rata.
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
- Satu warna asal dan satu lagi warna merah.
- Bakar selapis dua sendok warna asal. Bila masak, tekan sedikit kek itu kemudian sendokan warna merah.
- Bakar lagi dengan menggunakan api bahagian atas.
- Bila dah masak tekan lagi kek tadi. Buat seperti tadi berselangseli warnanya sehingga habis. Buat seperti kek lapis biasa..
No comments:
Post a Comment