1 ekor ayam ( bersihkan )
BAHAN PERAPAN
9 biji bawang merah ( kecil )
7 ulas bawang putih
2" halia
2" kunyit hidup
2 sudu besar rempah
( buat simpanan dan ambil secukup untuk kegunaan: 3 paket ketumbar + 1 paket jintan manis + 1 paket jintan putih di sangai kemudian di kisar halus )
1/2 sudu besar serbuk ada hitam ( lada biji dan kisar halus )
1 sudu besar cili boh
3 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 1/2 sudu kecil garam
1 kiub ayam knorr
1 sudu besar butter
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar butter
1 sudu besar minyak bijan
Gaul semua bahan2 perapan sehingga sebati.
Letakkan ayam di atas aluminium foil secukup untuk membalut ayam tersebut.
Kemudian lumur bahan perapan ke seluruh bahagian ayam.
Bakinya masukkan kedalam bahagian dalaman ayam tersebut.
Bungkus ayam tersebut dan perap selama sekurang2nya 4 jam.
Mama perap dari pukul 12 tengahari sehingga jam 5 petang.
Panaskam kukusan terlebih dahulu.
Kukus ayam tersebut selama 20 minit.
Sementara itu panaskan oven.
Kemudian bakar selama 45 minit.
Bakinya masukkan kedalam bahagian dalaman ayam tersebut.
Bungkus ayam tersebut dan perap selama sekurang2nya 4 jam.
Mama perap dari pukul 12 tengahari sehingga jam 5 petang.
Panaskam kukusan terlebih dahulu.
Kukus ayam tersebut selama 20 minit.
Sementara itu panaskan oven.
Kemudian bakar selama 45 minit.
Di sebabkam ayam tersebut melebihi berat yang di syorkan untuk oven tersebut maka ayam tersebut tidak dapat berpusing di dalam oven.
Mama bakar secara biasa saja.
Mama bakar secara biasa saja.