Followers

Saturday, August 24, 2013

AYAM GOLEK MAMAJAY

1 ekor ayam ( bersihkan )

BAHAN PERAPAN

9 biji bawang merah ( kecil )
7 ulas bawang putih
2" halia
2" kunyit hidup
2 sudu besar rempah
( buat simpanan dan ambil secukup untuk kegunaan: 3 paket ketumbar + 1 paket jintan manis + 1 paket jintan putih di sangai kemudian di kisar halus )
1/2 sudu besar serbuk ada hitam ( lada biji dan kisar halus )
1 sudu besar cili boh
3 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 1/2 sudu kecil garam
1 kiub ayam knorr
1 sudu besar butter
1 sudu besar minyak bijan


Gaul semua bahan2 perapan sehingga sebati.
Letakkan ayam di atas aluminium foil secukup untuk membalut ayam tersebut.
Kemudian lumur bahan perapan ke seluruh bahagian ayam.
Bakinya masukkan kedalam bahagian dalaman  ayam tersebut.
Bungkus ayam tersebut dan perap selama sekurang2nya 4 jam.
Mama perap dari pukul 12 tengahari sehingga jam 5 petang.
Panaskam kukusan terlebih dahulu.
Kukus ayam tersebut selama 20 minit.
Sementara itu panaskan  oven.
Kemudian bakar selama 45 minit.
Di sebabkam ayam tersebut melebihi berat yang di syorkan untuk oven tersebut maka ayam tersebut tidak dapat berpusing di dalam oven.
Mama bakar secara biasa saja.


BISKUT MAKMUR MAMAJAY

INTI KACANG

1 cawan planta
1/2 mentega kacang

1 cawan gula kaster
6 cawan kacang tanah ( siap di sangai dan di kisar halus )

Pukul planta dan mentega kacang dan gula sehingga sebati.
Masukkan kacang dan di gaul sehingga sebati.
Adunannya lembut dan ketepikan

ADUNAN BISKUT

1 cawan planta
1 1/2 cawan minyak sapi
1/2 cawan gula aising
1 biji kuning telur
7 cawan tepung gandum ( kalau lembik boleh tambah lagi )
gula aising secukupnya untuk di salut pada biskut


Pukul planta, minyak sapi, gula dan kuning telur sehingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang boleh di gentel.
Ambil sedikit adunan, masukkan sedikit inti dan tutup inti. Gentel bulat atau bujur.
Bakar selama 15 - 20 minit atau sehingga masak.

SUP EKOR MAMAJAY

1/2 kilo ekor lembu ( beli dah siap di potong )
1 paket rempah sup adabi ( campur 1 cawan air )
3 ulas bawang kecil ( mayang )*
3 ulas bawang putih ( mayang )*
2" halia ( mayang )*
1 batang kulit kayu manis*
3 kuntum bunga lawang*
5 biji buah pelaga*
7 kuntum bunga cengkih*
3 batang serai ( di titik )*
1 kuib ayam knorr
1 1/2 sudu kecil garam
sedikit ajinomoto  ( jika suka )
3 sudu kecil serbuk lada hitam ( ikut kepedasan sendiri )
1/4 cawan minyak masak ( untuk menumis )

Mama rebus ekor tu dengan 4 cawan air di dalam  periok bertekanan tinggi sehingga empok.
Dalam periok biasa panaskan minyak, tumis bahan2 bertanda * sehingga wangi.
Masukkan rempah sup yang telah di bancuh tadi, masak sehingga pecah minyak.
Masukkan ekor yang di rebus tadi dengan airnya sekali.Masukkan kesemua bahan2.
Masak sehingga mendidih.

Wednesday, May 15, 2013

JELI KELAPA MAMAJAY

6 biji buah kelapa muda
Ambil airnya dan isinya di sagat halus
Jadikan 16 cawan air + air biasa.
1 paket agar2 tali ( 30 gm )
2  cawan gula ( boleh ditambah jika suka manis )

Masak air bersama agar2 sehingga larut.
Masukkan gula, masak lagi sehingga gula larut.
Akhir sekali masukkan isi kelapa muda.
Kacau sebentar dan tutup api.
Masukkan kedalam acuan yang sesuai.



JELI KELAPA SERBUK

3 biji kelapa muda
ambil airnya dan tambah air biasa jadikan 3000 ml air.
isinya di sagat halus
1 cawan gula
1 paket serbuk jeli kelapa ( 225 gm )

Masakka air + air kelapa sehingga mendidih.
Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut.
Masukkan pula serbuk jeli kelapa.
Masak lagi sehingga mendidih dan masukkan isi kelapa.
Kacau sebentar dan sejukkan. Masukkan dalam acuan yang sesuai.
( bagi mama jeli yang menggunakan agar2 tali lagi enak rasanya )

Thursday, May 9, 2013

CUCUR JAWA MAMAJAY

( mamajay: sumber myresipi.com )

2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 cawan air
secubit garam

Masak kedua2 jenis gula dengan dua cawan air sehingga larut.
Sejukkan..kemudian masukkan kesemua bahan2 dan kacau sampai berbuih2.
Perap semalaman. Buat malam dan masak pagi besok.
Panaskan kuali dan masukkan minyak secukupnya ( lebih kurang 1/2 senduk kecik )
Masukkan adunan satu senduk kecil.
Biarkan sehingga bahagian tepi nya berbunga2 dan bahagian tengahnya naik cantik.
Biarkan ianya masak.

Tak perlu terbalikkan.
Penggunaan api sederhana kecil.

SAMBAL TUMIS UDANG KERING MAMAJAY

( Ilham Mamajay )

200 gm udang kering ( di rendam sebentar - kisar halus )
3 biji bawaqng besar ( kisar halus )
5 ulas bawang putih ( kisar halus )
2" halia ( kisar halus )
5 batang seri ( di titik )1 cawan minyak masak
5 sudu besar cili kering ( siap di kisar )
1 paket rempah kari daging adabi
1 cawan air
5 sudu besar gula
1 1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan sos cili

Panaskan minyak tumis serai dan bahan2 kisar sehingga pecah minyak.
Masukkan air dan kesemua bahan2. Masak sehingga pekat.

WAFFLE HOME MADE

( mamajay..sumber: Internet..)

1 cawan susu cair
2 cawan tepung gandum
3 sudu besar gula
3 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovallate
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar butter cair
secubit garam

Kisar semuanya sehingga sebati..siap untuk di gunakan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails