By: htt://PersinggahanKu-Mamajay.blogspot.com
( Mama Kastam Tioman )
Resipi mama ubah suai dari Myresipi.com..sikit2 je ubah untuk kemudahan sendiri dan anda juga yang ingin mencubanya..
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri ( self raising flour )
( Mama Kastam Tioman )
Resipi mama ubah suai dari Myresipi.com..sikit2 je ubah untuk kemudahan sendiri dan anda juga yang ingin mencubanya..
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri ( self raising flour )
1 cawan gula ( mama guna gula perang )
1 sudu kecil soda bicabanate
110 gm majerin ( mama guna 250 gm butter )
1 kotak buah2an campuran ( mama guna jenama nona 375 gm )
2 biji telur
1 cawan air
Masukkan gula, air, buah2an campuran juga butter kedalam periok.
Masak sehingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan soda bicabanate.
Kacau rata dan tutup api serta sejukkan.
Bila dah sejuk, masukkan telur yang telah di kocok terlebih dulu kedalam periok tadi.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit. Gaul rata dengn senduk kayu.
Alas loyang berukuran 22 cm dengan kertas.
Tuang adunan dan bakar selama 1 jam dengan kepanasan 150'.
Atau sehingga masak..Lagi lama di simpan lagi terasa kesedapannya..
yumm...yumm...
ReplyDelete