500 gm kacang dhall
3 labu kecil bawang besar
2 biji lada merah
3 pelepah daun kari
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
Kacang dhall mama rendam semalaman.
Besoknya mama toskan dan kisar kering sehalus yang di kehendaki.
Kalau suka kasar2 kisar sekejap je.
Bawang, lada daun kari di hiris halus.
Satukan kesemua bahan2 dan bentukkan.
Panaskan minyak dan goreng sedikit2 dalam 5 - 6 keping.
Dah nampak kekuningan kiri dan kanan, bolih lah di angkat.
Goreng terlalu lama nanti dia keras.
Assalamualaikum Kak,
ReplyDeletesedapnya masalodeh nie...mkn 1 tk cukup mesti nk lebih2 baru cukup...hehe
betul tu..nak pulak masih suam2 panas2 gitu..
ReplyDeleteSalam kunjungan dari saya ;) terima kasih untuk resepi.. ni org bujang nk try.. hehehe.. singgah la ke blog saya ;)
ReplyDeletehttp://www.zuwairiaiman.com
wa'alaikummussallam..wah1 orang bujang la ni memang rajin2 kedapur..sila2
ReplyDelete