Followers

Tuesday, March 8, 2011

Sambal Hati Ayam

5 ketul hati ayam ( di potong dan di bersihkan )*

1 sudu kecil garam *

1 sudu kecil serbuk kunyit *

2 sudu besar pes bawang kisar ( bawang besar + bawang putih dan halia )

1/2 sudu besar cili boh ( ikut keopedasan )

1/2 sudu kecil lada hitam ( pilihan )

2 sudu besar kicap manis ( cap kipas udang )

1 labu bawang besar ( di potong bulat - hiasan )

1/2 sudu kecil garam ( rasa dulu baru taruk sbb kat hati tadi dah taruk garam )

1 sudu kecil gula

3 batang serai ( di titik )

1/2 cawan minyak masak

Gaul bertanda * di dalam penapis santan supaya airnya tos dan proses mengoreng ianya tidak meletup2.

Panaskan minyak dan goreng hati ayam sehingga masak. Jangan terlalu garing..tak sedap, hati jadi keras.

Bila dah masak, masukkan terus bahan2 bumbu yang lain kecuali bawang hiris dan garam.

Gaul sebati sehingga bumbu masak kemudian rasa garamnya jika perlu ditambah kerana tadi dah masukkan garam pada hati ayam.

Masukkan bawang hiris, kacau balik sekejap dan tutup api. Siap.

sambal hati ayam
gaul garam kunyit dalam penapis santan

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails