Followers

Saturday, January 22, 2011

Apam Marmar


masukkan kedalam acuan berselangseli warna kemudian ambil chopskstick dan buat dua pusingan jam dalam adunan tersebut.


Dah lama nak mencuba resipi apam marmar dari Cik Mat Gebu kita nih...memang berbaloi..punya lah lembut apamnya..tapi disini mama ubah suai sikit sukatanya dan kurangkan gula..

2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan santan ( mama guna susu segar )
3/4 cawan gula caster
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar ovellet
pewarna ( ikut kesukaan )


Panaskan kukusan.
Asingkan kuning telur dan putihnya. Tapis putih telur dan buang bahagian yang pekat dalam tapisan. Bagi menghilangkan bau hanyirnya.
Satukan kesemua bahan2 kecuali pewarna ke dalam mangkuk.
Menggunakan mixer dengan kelajuan tinggi satukan kesemua bahan2 dan putar sehingga sebati. Asingkan kepada 3 bahagian dan warnakan.
Sudukan kedalam loyang berukuran 22 cm berselang seli.
Dengan menggunakan chopstick buat putaran dua pusingan jam. Tutup acuan dengan aluminium foil.
Kukus selama 45 minit.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails