
( Ilham dari kak fida di Myresipi..ubah suai sikit ya kak..)
Bahan-bahan :
- 3 1/2 cawan tepung gandum
 - 1/2 cawan tepung hoenkwe
 - 1 1/2 cawan gula
 - 8 1/2 cawan santan ( nak sedap 2 biji kelapa )
 - 2 sudu besar serbuk coklat
 - 1 sudu kecil pewarna kuning
 
Cara-cara:
- Satukan kedua-dua tepung, gula dan santan. Kacau sehingga sebati.
 - Tapis dan bahagi kepada dua bahagian.
 - Satu + perwarna kuning dan satu lagi + serbuk coklat.
 - Panaskan kukusan. Alas loyang dengan plastik, potong ikut bentuk loyang.
 - Sapu sedikit minyak diatas plastik tersebut.
 - Masukkan loyang di dalam kukusan. Panaskan sebentar.
 - Masukkan satu sukatan untuk lapisan warna coklat dan kukus selama 5 minit.
 - Dan di ikuti dengan sukatan bagi lapisan berwarna kuning.
 - Buat begitu sehingga habis semua adunan tersebut.
 - Kukus lagi selama 30 minit.
 - Buka penutup kukusan dan biarkan selama 5 minit.
 - Jika masih terdapat wap di permukaan kuih, bolih le di lap dengan kertas tisu.
 - Tutup api dan sejukkan..
 
Salam ziarah dan kenal kak,
ReplyDeletemenarik blog akak ni, saya minta izin follow ya.